Bananenboek

Vol zoete én hartige recepten

door Kim Waninge

Een imposante verjaardagstaart, een sportsnack, het luie zondagontbijtje of een cocktail om het weekend in te luiden: in het Bananenboek ontdek je al snel hoe ontzettend veelzijdig de banaan is!

€17,99 Bestel in de shop
banenboek

Bananenboek is een mooi uitgevoerd kookboek met toegankelijke recepten. De meeste gerechten zijn snel te bereiden, maar je zet toch net even iets bijzonders op tafel.

- Pauline Holthof

Vol originele en lekkere recepten

56 recepten met banaan

Van brunch tot diner en van taart tot cocktail: in Bananenboek ontdek je al snel dat van slechts 1 banaan al iets heerlijks te maken valt!

simpel en toegankelijk

De gerechten zijn gemakkelijk te maken, voor iedereen en elk moment van de dag. Met ingrediënten die je meestal al wel in huis hebt.

bananenboek
duurzaam gedrukt

Bananenboek is duurzaam gedrukt in Groningen op mat, ongestreken papier. Dit zorgt voor een mooie look and feel en is beter voor het milieu!

1 euro voor het goede doel

Per verkocht exemplaar van Bananenboek gaat er 1 euro naar het Wereld Natuur Fonds (WWF). Geef de aarde door.

Bananenboek

Vol zoete én hartige recepten

€17,99

Bestel in de shop

In dit boek is een goede mix gemaakt van gezonde, voedzame ontbijtjes en snacks tot fantastische baksels en desserts voor de momenten waarop je iets te vieren hebt. Voor iedereen en voor elk moment wat wils!

- Angela van der Wal

Kim Waninge

Kim Waninge (1987) begon haar carrière als redacteur bij verschillende kooktijdschriften. Ze bracht eerder het kookboek Gezondigen uit met twee vriendinnen en werkt nu als content manager bij een bureau dat – geen grap – Red Banana heet. Ze is bovendien al ruim 11 jaar donateur van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Kim: “Met dit boek wil ik heel graag de wereld een heel klein beetje beter maken… Daarom steun je met de aankoop van Bananenboek het Wereld Natuur Fonds, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Ik draag dit boek dan ook graag op aan de volgende generatie, de allerleukste aapjes: Lieke en Lars.”

Bananenboek: een boek vol banaan

Er bestaan boeken over havermout en over pindakaas. Over avocado, appels en kolen. Maar een kookboek waarin de banaan de hoofdrol speelt, was er niet.

Tot nu!

Een imposante verjaardagstaart, een sportsnack, het luie zondagochtendontbijtje of een cocktail om het weekend in te luiden: in Bananenboek ontdek je hoe ontzettend veelzijdig dit fruit is.

Natuurlijk mogen de zoete klassiekers als banana pancakes, banoffee pie, bananenbrood en de bananensplit hierin niet ontbreken. Maar ook hartige combinaties van banaan met bacon vind je in dit boek terug. Gerechten als de Tong Picasso en Elvis Burger bewijzen dat er met banaan véél meer mogelijk is dan je op het eerste gezicht zou denken.

De gerechten zijn bovendien gemakkelijk te maken, voor iedereen en voor elk moment van de dag. Met ingrediënten die je meestal al wel in huis hebt. Let’s go bananas ofwel: gaan met die banaan!

Banaan

Een veelgestelde vraag: waarom banaan? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: omdat er nog geen kookboek met bananen was. En dat is reuze zonde, want bananen lenen zich voor vele gerechten. Zoet én hartig.

Van voedzame ontbijtjes tot snelle snacks. Maar ook voor een diner of cocktailparty zit je goed met dit fruit. Bananen zijn fantastisch. En ik kan het inmiddels weten!

Voor het kookboek en dit bananenplatform heb ik met heel veel plezier allerlei bananengerechten bedacht en getest. Dat leidde tot klassieke combinaties met pindakaas, karamel en chocolade, maar ook tot minder voor de hand liggende mogelijkheden, zoals banaan met vis of drop. Een beetje vreemd, maar wel heel lekker!

Doctor Who wist het al: ‘Always take a banana to a party. Bananas are good.’

De banaan is trouwens ook buiten de keuken redelijk iconisch. Denk maar aan de dansende banaan van Hyves, bananen in pyjamas, de Andy Warhol banaan en het bananenlied (ik heb geen bananen). Of het liedje ‘eet veel bananen, bananen zijn gezond’. Wist je overigens dat er een complete Spotify playlist van het Bananenboek vol bananenliedjes bestaat? Play that funky music!

Zijn bananen gezond en andere feitjes

Wat is de voedingswaarde van banaan? Zijn bananen gezond? Word je van bananen dik? Hoeveel calorieën zitten er in een banaan? Kun je bananenschil eten? En waar is een banaan voor het slapen goed voor? Je gaat het allemaal terugvinden op dit bananenplatform!

Tijdens het maken van het Bananenboek heb ik namelijk veel geleerd. Bijvoorbeeld dat het bananenras dat wij kennen – de gewone, gele banaan, – met uitsterven wordt bedreigd door de Panama-ziekte. En dat de apen in onze dierentuinen geen bananen eten maar groente, omdat onze bananen meer suikers en minders vezels bevatten dan de ‘wilde’ variant. Gelukkig ken ik ook wat bananenfeitjes waar je wél wat aan hebt. Hieronder vind je er alvast een aantal.

Van rode banaan tot bakbanaan

Er zijn natuurlijk verschillende soorten bananen. In de meeste recepten in het boek en op dit platform gebruik ik de ‘gewone’ gele Giant Cavendishbanaan. Maar ook de groene bakbanaan (er bestaat ook een gele variant) heeft een plekje gekregen in dit boek. Die vind je in de grotere supermarkt, bij sommige groenteboeren of bij de toko. Daarnaast heb je nog de rode banaan en babybananen, maar omdat die hier lastiger verkrijgbaar zijn, gebruik ik ze niet.

Hoeveel weegt een banaan?

Hoeveel weegt een banaan? Het gewicht is afhankelijk van de grootte en kan natuurlijk enorm verschillen! In de recepten worden middelgrote (gepelde) bananen gebruikt, tenzij anders vermeld. Een middelgrote banaan weegt 160 tot 180 gram met schil. Zonder bananenschil kom je vaak net boven de 100 gram uit.

Bananen bewaren

Hoe kun je bananen bewaren? Dat trucje om je bananen langer te bewaren met aluminium- of plasticfolie om de steeltjes gewikkeld? Dat is een broodje aap. Meneer Wateetons heeft dit uitgebreid voor je getest. Het kan wel helpen om bananen apart van ander fruit te bewaren. Bananen in de koelkast bewaren is ook geen goed idee: daar worden ze zwart van.

Voedingswaarde banaan

Wat zit er in een banaan en is een banaan gezond? Jazeker. Bananen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zó gezond, dat Time Magazine de banaan zelfs een nummer 1-notering gaf in de lijst ‘ The 50 Healthiest Foods of All Time’. Wil je precies weten hoeveel koolhydraten, eiwitten, vezels, suikers en calorieën in een banaan zitten? En welke vitamines en mineralen? Bekijk hier de ‘voedingswaarde banaan’-tabel:

Voedingswaarde per 100 gram banaan (bron: NEVO)
energie 95 kcal, eiwitten 1,1 gram, koolhydraten 20,6 gram, vetten 0,3 gram, vezels 1,9 gram

Mineralen
Calcium 6 mg, Fosfor 28 mg, IJzer 0,3 mg, Jodium 2,5 µg, Kalium 374 mg, Magnesium 28 mg, Selenium 4 µg, Zink 0,25 mg

Vitamines
Alfa-caroteen 39 µg, Beta-caroteen 40 µg, Luteïne 29 µg, Vitamine B1 0,04 mg, Vitamine B2 0,03 mg, Vitamine B6 0,291 mg, Vitamine B11 (folaat) 8,6 µg, Vitamine C 8 mg

Bananen worden vaak gelinkt aan problemen met de stoelgang. Toch is dit helemaal terecht. Het is zelfs een hardnekkige fabel dat bananen verstopping veroorzaken. De grote hoeveelheid vezels in banaan zorgen juist voor een goede darmflora en verbeteren de stoelgang juist. Eet bij voorkeur wel bananen die al wat bruine spikkels op de bananenschil hebben. De onrijpe variant kan namelijk wel klachten geven omdat ze veel zetmeel bevatten.

Recepten met banaan

Er bestaan werkelijk ontelbaar recepten met banaan. Denk aan gebakken banaan, bananenmilkshake, zuurkoolschotel met banaan, mug cake banaan, bananen pancakes, of een smoothie banaan.

De rijpheid van de banaan is enorm van belang in recepten. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter de smaak. In zoete baksels als bananenbrood werkt een rijpe banaan met bruine spikkels op de schil erg fijn. Een onrijpe banaan proef je bijna niet en ze prakken niet makkelijk. In andere gerechten mag een banaan juist weer niet te rijp zijn, omdat het anders snel te papperig kan worden.

Heb jij al helemaal zin gekregen om aan de slag te gaan met bananenbrood bakken of met een van de vele andere banaan recepten? Waar wacht je nog op? Gaan met die banaan!

Kim

PS. Ik ben natuurlijk superbenieuwd naar al jouw bananencreaties! Tag ze op social media met #bananenboek en volg @bananenboek voor meer inspiratie.